JUKOART

Kaupungin rennoin galleria

 

JukoArt

Teatteri Vanha Juko teki keväällä 2019 uuden aluevaltauksen ja avasi lämpiönsä kuva- ja valokuvataiteilijoille  näyttelytilaksi. JukoArt on vaihtuvien taiteilijoiden rento gallerialounge teatterin tiloissa. Konseptin ideana on rakentaa taiteidenvälisyyttä ja avata teatterin aulatiloja sekä hyötykäyttöön taiteilijoille että kaupunkilaisille helpostilähestyttäväksi taiteentäyteiseksi olohuoneeksi.

 

Näyttelyitä järjestetään vuosittain kaksi, toinen kevätkaudella ja toinen syyskaudella.

JukoArt on avoinna teatterin lipunmyynnin aukioloaikojen mukaan ja sekä esitysten ja tapahtumien yhteydessä. Lipunmyynti on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16–18.

 

Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Myös näyttelyavajaiset sekä taiteilijatapaamiset ovat kaikille avoimia.

Kuva Mirella Salon näyttelystä. Taustalla teos: Nainen töissä.

Terho Aalto ja Reima Hirvonen  

21.1.–18.5.2024

 

 

Näyttelyn avajaiset ovat sunnuntaina 21.1. klo 15–16. Tervetuloa!

 

Näyttely käsittelee rauhan, väkivallan, uskon ja epäuskon, feminismin, ruumiillisuuden, vallan ja ilmastonmuutoksen teemoja. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, valokuvia sekä tilateoksia.

 

Elämme aikaa, jossa puhe puista on melkein rikos ja, jossa äidit seisovat lapset sylissään ja tähyävät kauhuissaan oppineiden keksintöjä taivaalta (Bertolt Brecht).

 

Taiteilijoista:

 

Reima Hirvonen on toiminut kuvataiteilijana kaksikymmentä vuotta ja on käsitellyt töissään itselleen läheisiä, omaelämäkerrallisia, aiheita; homoseksuaalisuutta, yksinäisyyttä, masennusta, kehoa, vanhenemista, ulkopuolisuutta, syyllisyyttä, itseinhoa, syöpää, ja suhdetta uskoon ja henkeen – tehnyt taidettaan ruumiista ja ruumiilla, ruumiista joka on hävennyt, masentunut, sairastanut syövän, elänyt elämäänsä homona ja surrut läheisten menetykset. It is great to be an old (lonely) faggot, hehheh.

 

Hirvonen opiskeli vuosina 1999–2003 Vapaassa Taidekoulussa valmistuen taidemaalariksi. Vuodesta 1989 hän on tehnyt myös teatteria (opintoja Pohjois-Karjalan Kansanopiston näyttelijätyön linjalla, Tampereen Yliopiston draamalinjalla). Hän on näytellyt mm. Tampereen Ylioppilasteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Lappeenrannan Kaupunginteatterissa, Anneli Heliön ryhmässä, Rospuutto -ryhmässä, ja hän on Suomen taiteellisen metsäteatterin ja Korpi-ryhmän jäsen.

 

Terho Aalto on työskennellyt taidekentällä niin kuvataiteen, kirjallisuuden, musiikin kuin teatterinkin parissa. Tällä hetkellä Aalto opiskelee taiteiden tutkimuksen kandiohjelmassa Helsingin yliopistossa. Hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta 2015. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Hän soittaa yhtyeessä Marian Kyyneleet, jonka esikoisalbumi julkaistaan huhtikuussa 2024.

Jirko Viljanen

3.9.–19.12.2024

 

Näyttelyn avajaiset tiistaina 3.9. klo 17

Taiteilijatapaaminen perjantaina 6.9. klo 17

Lämpimästi tervetuloa!

 

Jirko Viljasen teokset ovat kuin sarjakuvan ruutuja, pieniä osia jostakin laajemmasta. Taidegrafiikkaa soveltavissa teoksissaan hän suosii monotypiaa, jolloin vedos on ainutkertainen, toisintamaton, aivan kuten kokemus teoksen sisällön takana. Teatteri Vanhassa Jukossa oleva kokonaisuus kertoo symbolismin keinoin niin surusta, kriisistä, luopumisesta, hyväksymisestä kuin toipumisestakin.

 

Jirko Viljanen (s. 1991) on lahtelaislähtöinen ja sittemmin Turkuun asettunut taidegraafikko, piirtäjä ja maalari, joka kuvittaa mieltään symbolismin ja surrealismin kautta. Hän valmistui kuvataitelijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta koronavuonna 2020.

 

Näyttelyissään Jirko Viljanen on muun muassa tarkastellut ihmisen taipumusta roskata luontoa ja linkittänyt sen Aurajoen historiaan. Hän on tutkinut saunaa ja sen henkisyyttä, käsitellyt ihmisen hedonisminnälkää sekä ylenpaattista tuhlailua. Viljanen on avautunut mielenterveyshäiriöistä teosten ja tekstin muodossa sekä koonnut kirjaa hautakivistä.

 

Jirko Viljasen teoksia on ollut esillä useassa ryhmänäyttelyssä, mm. Salon taidemuseossa, Jyväskylän taidemuseossa, Italiassa Firenzessä Il Bisonten galleriassa ja Ruotsissa Tukholmassa Grafiska Sällskapetissa. B-galleriassa ja Taidekeskus Mältinrannassa pidettyjen soolonäyttelyiden lisäksi Viljanen on pitänyt yhteisnäyttelyitä muun muassa yhdessä Elie Halosen ja Miska Variksen kanssa Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa sekä Melina Paakkosen kanssa Paja-Galleriassa.

Menneet näyttelyt

Jyri Pitkänen  

LUONTONAAMIO

12.9.–14.12.2023

 

Näyttelyn avajaiset on tiistaina 12.9. klo 18–20. Lämpimästi tervetuloa!

 

Ihmiset ja paikat kiinnostavat minua loputtomasti. Samoin kysymys valokuvasta näkyvän ja näkymättömän tallentajana.

Luontonaamio -näyttelyn teokset ovat syntyneet yhteistyössä valokuvataiteilija Jyri Pitkäsen ja luontolähtöistä kuntoutusta Savonlinnassa tarjoavan Vihreä Telakka-hankkeen asiakkaiden kanssa. Työpajaa vetänyt valokuvataiteilija Jyri Pitkänen kertoo haluavansa taiteellisessa työssään usein kyseenalaistaa käsitteen tekijyydestä.

 

“Tässäkin näyttelyssä esillä oleva Luontonaamio-kuvasarja on syntynyt yhteistyönä, kollektiivisesti. Onko teos itse naamio, valokuva naamiosta vai muotokuva naamion taakse kätkeytyvästä henkilöstä”, Pitkänen pohtii ja selittää halunneensa samalla käsitellä muotokuvan perinnettä.

Muotokuvan perinteessä pyritään yleensä esittämään kuvattavan kasvot tunnistettavalla tavalla. Luontonaamio-sarjan teoksissa kasvojen tilalla on luonnonmateriaaleista työstettyjä naamioita. Usein luonto nähdään kuvassa taustana. Tässä luonto on tuotu keskiöön.”

 

“Naamiot kuuluvat olennaisena osana myös teatterin ja näyttelemisen historiaan ja siksi onkin erityisen hienoa esittää Luontonaamio-sarja nyt nimenomaan JukoArtissa.”

Roope, pigmenttivedos, 80x60cm

Virpi Kanto ja Tapani Kokko

Ihmisenkuvia

14.1.–7.5.2023

 

Taiteilijat Virpi Kanto ja Tapani Kokko asuvat ja tekevät veistoksia betonista ja puusta Orimattilan maaseudulla.

 

JukoArt-taiteilijat Virpi Kanto ja Tapani Kokko ovat tavattavissa lauantaina 18.3. klo 14.
Tule kuulemaan ajatuksia teoksista ja niiden takaa. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

 

Virpi Kanto:

“Kuvaan ihmistä ikiaikaisena ja arkkityyppisenä, enemmän tunnelmana kuin henkilökuvana, symbolina. 

Nämä työt katsovat meitä, ovat läsnä. 

Tavoittelen teoksissa kauneutta ja pyhyyttä taiteen keinoin, en uskonnollisessa mielessä. Tekniikkani tuo niihin rujoutta ja haurautta. Muovailen savesta, valan betoniin kipsimuotin kautta. 

Materiaalini on betoni, jota olen tutkinut teoksissani pitkään. Betoni on brutaali ja hauras ja runollinen yhtä aikaa. 

Pelkkä kuva veistoksesta ei tavoita massan voimaa tai materiaalien herkkyyttä. Veistos on oma maailmansa, joka aistitaan seisomalla sen vieressä, kiertämällä ympäri.”

www.virpikanto.fi 

 

Tapani Kokko:

“Ihmisenkuva. Mikä se ihminen on? Miksi ollaan täällä? Onko jokin tehtävä? Minulla on. Olen riippuvainen tekemisestä. Minun pitää tehdä kuvia joka päivä. Se on palaamista leikkiin uudelleen ja uudelleen. Ihmisenkuva on loputon aihe ja puu hieno materiaali: lämmin, pehmyt, tuoksuu hyvälle ja lohkeilee kuin iho. Ihmisenkuva.” 

 

Virpi Kannon ja Tapani Kokon Lai Lai Lintu ja Tapani Tampuriini ovat kesäisin kiertäneet esiintymässä tapahtumissa ja teatterifestivaaleilla taideperformanssillaan Taidevankkuri Linnuntie. Toukokuussa 2023 tämä hurmaava ja hassu hyväntuulen esitys saapuu Jukoon!

Virpi Kanto: Sarastus

Tapani Kokko: Pampula-Paula

Ville-Veikko Viikilä  23.8.–15.12.2022

 

 

Olen 41-vuotias taidemaalari, muusikko ja isä.  

Asun ja työskentelen Lahdessa. 

Elän elämääni miten parhaiten taidan ja siinä sivussa teen taidetta. Pääasiallisesti maalaan, öljyväreillä. Jonkun verran ilmaisen itseäni myös kollaasitöillä.  

Teoksissani havainnoin maailmaa omien kokemusteni läpi suodatettuna ja projisoituneena. 

Asiat joita näen, koen ja kuulen, muodostavat mielessäni kerääntymiä, visuaalisia kokoelmia, joiden näkyväksi saattaminen on erittäin mukavaa. Ja se riittää. 

“Fastlane” 20 cm x 17 cm, öljyväri kankaalle, 2021, Ville-Veikko Viikilä

Nelli Penna 22.9.–16.12.2021

 

 

Taiteilijatapaaminen lauantaina 16.10. klo 15
Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilija Saija Kivikangas jututtaa Nelli Pennaa esillä olevasta näyttelystä ja taiteen tekemisestä. 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta terveysturvallisuussyistä pyydämme ilmoittautumista: toimisto@teatterivanhajuko.fi.

 

“Maalaukseni ovat isokokoisia temperamaalauksia, joiden aihioina on usein maisema tai jokin näkymä, joka arkisesta ympäristöstäni kiinnittää huomioni.  

 

Jokaisen maalauksen taustalla on jokin sosiaalinen tunnetila/ilmiö kuten esimerkiksi rakkaus, empatia, yksinäisyys, irrallisuus tai väkivalta. Tätä sosiaalista ja rakenteellista ongelmaa pohdin maalaamalla. Maalaukseni viestivät hiljaisesti voimakkaita tunteita sekä tuntemuksia näistä sosiaalisista ongelmista. Maalaukseni ovat henkilökohtaisia ja samalla yleisiä yrityksiä kuvata sitä miltä elämä tuntuu.  

 

Uusissa maalauksissani haluan pureutua vielä syvemmin korona-ajan räikeämmin esille tuomiin sosiaalisiin ilmiöihin, kuten yksinäisyys ja yhteiskunnan rakenteelliset ongelmat. Käsittelen aiheita maalauksissani niin, että inhimillisen toivon ja lämmöntunteen olemassaolo tulee myös näkyväksi.”  

– Nelli Penna 

 

Nelli Penna s.1982 on kotikaupungissaan Lahdessa työskentelevä taidemaalari, yhteisötaiteilija ja yhdistystoimija. 

Nelli Penna

Teostiedot: nimi: “Kuulin että joku asuu siellä”, 140 cm x 150 cm, tempera kankaalle, 2021 

Markku Alhonen 10.2.–6.5.2021 ja jatkoaika 18.8.–17.9.2021

 

Taidegrafiikasta on viime vuosina tullut itselleni läheinen taiteen tekotapa. Työskennellessäni tavoittelen jonkinlaista mielen purkua ja rauhaa. Päästä mahdollisimman lähelle omaa ilmaisua. Taidegrafiikka antaa mahdollisuuden kokeiluihin. Työskentely on yllätyksellistä, koska useiden työvaiheiden jälkeen tuloksen näkee vasta vedostettuna paperilla. Joskus tulos voi olla pettymys, mutta toisinaan taas onnistumisen tunne ja se tavoiteltu rauha täyttää ajatukset.

– Markku Alhonen 

Markku Alhonen

Low light, 12 x 16 cm, kuivaneula 2020 

If I dared, 64 x 45 cm, kuivaneula, monotypia 2020

Sami Leutola – Teoksia 22.9.–17.12.2020

 

Sami Leutola on lahtelainen kuvataiteilija, hänen taiteelliselle työlle on ominaista erilaisten materiaalien, uusien ja vanhojen tekniikoiden sekä useiden menetelmien soveltaminen kuvanveistoon ja maalaamiseen. JukoArt-näyttelyssä on esillä kierrätysmateriaaleista toteutettuja teoksia vuosilta 2018-2020.

Näyttelyn avajaiset ti 22.9.2020 klo 18–20.

 

**

Taiteilijatapaaminen tiistaina 8.12.2020 klo 19.
Kuvataiteilija Saija Kivikangas haastattelee ja jututtaa kollegaansa Sami Leutolaa näyttelyn teoksista ja taustoista, taiteen tekemisestä ja tällä hetkellä puhuttelevista aiheista.
Tapaamiseen pääsee mukaan etänä, sillä tuokio lähetetään Instagram-livessä.
Jos korona-tilanne sallii, on myös paikan päälle mahdollista tulla kahvittelemaan, nauttimaan näyttelystä ja jutustelemaan. Lisätietoja luvassa. Pysyttelehän kuulolla.

Sami Leutola

Saija Kivikangas 11.2.–8.5.2020

 

“Minua kiinnostaa katsomisen kokemus.
Sanat tuntuvat just nyt niin toissijaisilta. Jotenkin teennäisiltä.
Ne lyö lukkoon jotain, joka on alituiseen liikkeessä, niin kuin vaikka ajatus tai vaikutelma.
Jospa olisikin relevanttia puhua maalauksista niiden synnyttämien tuntujen kielellä. Miten esim. katseen liikkeet maalauksen pinnassa saavat aikaan kehossa värähtelyn ja miltä se tuntuu.” – Saija Kivikangas, ote työpäiväkirjasta syksyltä 2019

 

Näyttelyn avajaiset ti 22.9. klo 18–20

Saija Kivikangas: Nro 010318, 168 x 168 cm 

Gelatiini, vehnäliisteri/standöljy pohjuste, munatempera pellavalle 

2018 

Mirella Salo 11.9.–18.12.2019

 

“Viime aikoina minua on inspiroinut seksuaalisuus ja seksi, ja kaikki siihen liittyvät tabut”, kertoo Salo tulevan näyttelyn teoksista.

Tekniikkana on pääsääntöisesti öljy ja akryyli, mutta Salo kokeilee teaoksissaan usein myös itselleen uusia tekniikoita.

Näyttelyn avajaiset ti 22.9. klo 18–20

Mirella Salo

Antti Sepponen 9.1.–1.5.2019

 

Antti Sepponen (s. 1991, Lahti) on Lahdessa asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija. Töissään hän on erikoistunut kuvaamaan erityisesti ihmisten tavallista arkea ja elämää poikkeuksellisista näkökulmista. Sepposen tausta on lehtikuvaajana, mutta tällä hetkellä sydämen asiana ovat pitkäkestoiset taideprojektit.

Antti Sepponen

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. This website uses cookies to improve your experience. Hyväksy painamalla OK / Accept with pushing OK. Lisätietoja/More Information

Tällä verkkosivustolla voidaan käyttää ns. evästeitä ("cookies") palvelun käytön seurantaan, kohdennetun mainonnan tuottamiseen ja mainonnan tehon mittaamiseen. Lisäksi evästeiden avulla kerättyjä tietoja, mikäli evästeessä on esim. käyttäjän sähköpostiosoite, voidaan luovuttaa käytettäväksi suoramarkkinoinnissa huomioiden henkilön erikseen mahdollisesti antaman voimassaolevan sähköisen suoramarkkinoinnin sallivan luvan. Eväste on lyhyt tekstitiedosto, jonka verkkopalvelin tallentaa käyttäjän kiintolevylle. Evästeiden avulla Palveluntarjoaja voi kehittää palveluaan entistä asiakasystävällisemmäksi ja tarjota asiakkailleen kohdennettuja tuotesuosituksia, tarjouksia ja etuja. Käyttäjän verkkoselain todennäköisesti hyväksyy evästeet oletusasetuksin, mutta käyttäjä voi myös torjua evästeiden käytön oman selaimen asetuksista tai poistamalla evästeet selaimestaan palvelun käytön jälkeen. Lisätietoja selainkohtaisista käyttöohjeista saa selaimen valmistajan ohjeista. Verkkopalveluun sisältyvät palvelut voivat kuitenkin edellyttää evästeiden hyväksymisen toimiakseen.
Lue lisää verkkosivujen tietosuojakäytännöstä: Verkkosivujen tietosuojakäytäntö.
Evästeiden kieltäminen saattaa estää teatterivanhajuko.fi - sivuston toiminnan.


  On this website can be used as a so-called Cookies, to monitor the use of the service, to produce targeted advertising and to measure advertising effectiveness. In addition, the information collected through cookies, for example, if a cookie has the user's e-mail address, may be handed over for use taking into account the direct marketing of existing electronic direct marketing person individually possibly by allowing the permit. A cookie is a small text file that a Web server stores the user's hard disk. Cookies enable a service provider to develop its services more customer-friendly and provide customers with targeted product recommendations, promotions and benefits. The user's Web browser is likely to automatically accept cookies, but the user can also combat the use of cookies in your browser settings, or by removing cookies from their browser after the service to use. For more information of proprietary operating instructions of your browser manufacturer's instructions. However, the services included in the Web service may require the adoption of cookies to function.
More Info of Privacy Policy: Privacy Policy.
Denial of cookies may prevent teatterivanhajuko.fi-site activities.

Sulje/Close